Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία στο βάλτο που λέγεται Συρία

  • (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)
Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πατούσε το πόδι του στην Τουρκία, οι ειδικές δυνάμεις της γείτονος σε συνεργασία με τη ΜΙΤ, άνοιγαν το δρόμο σε ομάδες Τουρκομάνων και συμμορίες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ισλαμιστών που δρούσαν τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, με την υποστήριξη της Άγκυρας, να εισέλθουν στην περιοχή της Τζαραμπλούζ, της αρχαίας Ευρωπού. Τις προηγούμενες μέρες, οι ομάδες αυτές είχαν μεταφερθεί από την επαρχία Ιντλίμπ στο Καρκαμίς της Τουρκίας, όπου εξοπλίστηκαν κατάλληλα και τους ανατέθηκαν οι ανάλογες αποστολές.


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι συμμορίες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα έχουν καταλάβει τέσσερα χωριά στο συριακό έδαφος.
Παράλληλα, αναφέρονται αποχωρήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από συνοικίες της Τζαραμπλούζ των 12.000 κατοίκων χωρίς να γίνονται μάχες, ενώ σύμφωνα με κουρδικές πηγές, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σπίτια και κτήρια στις κουρδικές συνοικίες της πόλης για να εξαναγκάσει τους Κούρδους να την εγκαταλείψουν. Επίθεση δέχονται και θέσεις των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή της Ιεράπολης/Μένπετζ, που απελευθερώθηκε στις 12 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακούει με προσοχή τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ Stringer)
Στην όλη επιχείρηση παρέχει αεροπορική υποστήριξη η τουρκική πολεμική αεροπορία, με τις ΗΠΑ να παρέχουν υποστήριξη με 2 F-16 αλλά και πολιτική στήριξη, με το σκεπτικό ότι αυτή αποσκοπεί στην εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκοσυριακή μεθόριο.
Κουρδικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αλλά και κουρδικά έντυπα, θεωρούν ότι η επιχείρηση, που η Άγκυρα της έδωσε την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη»,δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση αντικατάστασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από άλλους τζιχαντιστές ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων, που μέχρι σήμερα δρούσαν σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας.

Τουρκικά τανκς και άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού περνούν τα σύνορα της Συρίας (φωτ.: EPA/Sedat Suna Recrop)
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν σημειώνονται μάχες μεταξύ τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, των ομάδων των τζιχαντιστών και των Τουρκομάνων που εισήλθαν στην περιοχή της Τζαραμπλούζ μέσω της Τουρκίας, όπως επίσης ότι το τουρκικό πυροβολικό δεν πλήττει θέσεις και στόχους των τζιχαντιστών αλλά περιορίζεται σε βομβαρδισμό αποκλειστικά κουρδικών στόχων.
Εντύπωση προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), όπου αναφέρεται ότι "η όλη επιχείρηση στην ουσία στρέφεται εναντίον των Κούρδων  και εναντίον της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας".
Οι Κούρδοι έχουν προτείνει στην Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας να αντιπροσωπεύονται δίκαια και δημοκρατικά όλοι οι λαοί της περιοχής.
Τέλος, αναμένεται να δούμε πώς ακριβώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις για την ολοκλήρωση του «Κουρδικού Διαδρόμου» η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους αν δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους ανατολικά του ρου του Ευφράτη.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας εξαπέλυσαν επίθεση στα ορεινά της επαρχείας της Λατάκειας, απ’ όπου αποσύρθηκαν μαχητές Τουρκομάνοι για να συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Το παιχνίδι χοντραίνει…


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: