Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Αδ. Γεωργιάδης: Πολιτικά τοξικός ο Τσίπρας για τους ξένους επενδυτές


Αδ. Γεωργιάδης: Πολιτικά τοξικός ο Τσίπρας για τους ξένους επενδυτές

Την επιτακτική ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα προκειμένου να απέλθει ένας πολιτικά τοξικός, για τους ξένους επενδυτές, πρωθυπουργός, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Πολυσυνέδριο Capital + Vision με τίτλο "Ανάπτυξη και Επενδύσεις: Δημιουργώντας προοπτικές για την ελληνική οικονομία", που διοργάνωσαν για έκτη συνεχή χρονιά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το Capital.gr.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα έχει γκρεμιστεί και δύσκολα ξαναχτίζεται. "Το να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό, που το κάνει ομολογουμένως με μεγάλο ταλέντο, δεν έχει μεγάλο κόστος. Ο ελληνικός λαός συγχωρεί. Οι ξένοι επενδυτές, όμως, που βάζουν τα λεφτά τους, σκέφτονται με τελείως διαφορετικό τρόπο". Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας έπεισε σοβαρούς ανθρώπους να βάλουν τα χρήματά τους με την υπόσχεση να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση έως τις 15 Ιανουαρίου 2015. Η καθυστέρηση οδήγησε σε τεράστια απώλεια χρημάτων σε αυτούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται πλέον τον πρωθυπουργό της χώρας. "Οι αγορές ζητούν πολιτική αλλαγή", είπε.
Διώχνει τους επιχειρηματίες
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, τότε η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να "γυρίσει", προειδοποίησε ο Α. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, ο Α. Τσίπρας ακολουθεί την πλέον λανθασμένη πολιτική για να πείσει έναν επιχειρηματία να επενδύσει στη χώρα. "Ξέρετε πολλούς επιχειρηματίες ζημιοσκόπους, που να θέλουν να πληρώνουν μεγάλους φόρους ή να μπλέκουν σε μεγάλη γραφειοκρατία;", είπε.
Η κυβέρνηση Τσίπρα -κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ- "διαχειρίζεται το χρόνο που περνάει με τρόπο που να έχει το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για αυτούς". Για αυτό και η βασική
τους επιλογή είναι να αυξάνουν τις δαπάνες του δημοσίου και για να καλύψουν την αύξηση αυτή, εφόσον δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές, αυξάνουν υπέρογκα τους φόρους.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο Κατρούγκαλου που θα ισχύσει την 1η/1/2017, εξηγώντας πως θα επιφέρει δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρούν στην Ελλάδα. Η λογική θα είναι "όσο πιο πολύ θα κερδίζεις, τόσο πιο πολύ θα μπαίνεις μέσα".
Γιατί η ΝΔ ζητά εκλογές
Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απολύτως ψευδές το αφήγημα της κυβέρνησης πως η ΝΔ ζητά εκλογές επειδή έχει μανία με την εξουσία. Επισήμανε, μάλιστα, πως μετά τη μεταπολίτευση η ΝΔ κυβέρνησε λιγότερο σε αντίθεση με τους "Πασόκους" που ακολουθούν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ.
Το επιτακτικό αίτημα για εκλογές, συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις αγορές, σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη. "Ζητάμε εκλογές για να μην χάσουμε άλλο χρόνο", είπε και εξήγησε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει βγει στις αγορές μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Θα πρέπει, όμως, στο μεταξύ να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και η πορεία του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δείχνει ότι όχι μόνο δεν πλησιάζουμε, αλλά αντίθετα απομακρυνόμαστε από το στόχο, που είναι να βγούμε στις αγορές.
Εάν η Ελλάδα δεν εξέλθει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, προκύπτουν δύο ενδεχόμενα: ή το τέταρτο μνημόνιο ή η επιστροφή στη δραχμή. Το πρώτο είναι δύσκολο να επιτευχθεί για πολιτικούς λόγους, το δεύτερο καταστροφικό. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές και με αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία δεν θα τα καταφέρει, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, να δείξει στοιχειώδη εθνική υπευθυνότητα και να αφήσει τον Μητσοτάκη να κάνει τη δουλειά, είπε. "Αλλά να του δώσει αρκετό χρόνο, όχι τελευταία στιγμή".
 "Χάσαμε δυο χρόνια"
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, στις αρχές του 2015 είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου πώς μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση που ευοδωθούν οι διεκδικήσεις του Αλέξη Τσίπρα, θα είμαστε σε μερικούς μήνες εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. "Χάσαμε δύο χρόνια και δεκάδες δισεκατομμύρια", είπε ο Α. Γεωργιάδης.
Αυτονόητες οι μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά πως "το 90% των μεταρρυθμίσεων που γράφουν τα μνημόνια είναι αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να χουμε κάνει χρόνια πριν", προσθέτοντας ότι "αυτή ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία μας ως πολιτικό σύστημα".
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, το Eurogroup έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να τις κάνει γρήγορα γιατί η ίδια η Ελλάδα τις χρειάζεται και είναι η Ελλάδα που έχει την πραγματική ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη για νέο συνδικαλιστικό νόμο. "Δεν θα πείσεις τον επενδυτή να έρθει εάν φοβάται ότι θα του καταλάβουν το εργοστάσιο", είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα κάνει όλα αργά γιατί δεν πιστεύει σε αυτά και όσα κάνει, τα κάνει μισά. Παράλληλα, οι υπουργοί του θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις προϊόν ήττας και τις καθυστερούν ή ακόμη και τις μπλοκάρουν.
"Πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις για να βγούμε στην αγορά", είπε. "Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Για τους ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς τους, παίζουν τη χώρα στα ζάρια, όπως την έπαιξαν το 2015 με το γελοίο δημοψήφισμα".
Με μεταρρυθμίσεις, θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους, είπε ο κ. Γεωργιάδης. "Οι Ευρωπαίοι δεν είναι παρανοϊκοί. Και τότε με ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα, μια μεταρρυθμισμένη διοίκηση και έναν μεταρρυθμισμένο χώρο στην οικονομία, θα έχει έρθει η ώρα να ζήσουμε ένα συγκλονιστικό ελληνικό οικονομικό θαύμα.

capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: