Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Τι δεν ζήτησε η Μέρκελ από τον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Δεν είπε πολλά, αντιθέτως ήθελε να ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Με αυτή τη φράση πηγή που ήταν παρούσα στην συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα του τετ α τετ.

Η είδηση, αυτή τη φορά της επαφής του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ, δεν είναι στα όσα είπε η «σιδηρά κυρία» αλλά στα όσα δεν είπε ή καλύτερα στα όσα δεν ζήτησε έστω και δια...της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένη πηγή η Άνγκελα Μέρκελ δεν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει τυχόν νέα μέτρα που θα φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Με αλλά λόγια η ηγέτης του CDU δεν «απαίτησε» από το αδερφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ να πει «ναι» στο πακέτο των μέτρων που θα φέρει στο κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας και να βάλει πλάτη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό το στοιχείο σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην λέει πολλά, όμως κρύβει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ουσιαστικά του δίνει την πολυτέλεια να μείνει εκτός κάδρου από την επερχόμενη μεγάλη φθορά που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ από το «ναι σε όλα» στη Βουλή και να προετοιμάσει τη δική του διαπραγματευτική τακτική όταν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, χωρίς να έρθει σε προστριβή με την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία της ΝΔ δε θα έχει να «απολογηθεί» στους πολίτες ότι το κόμμα είπε «ναι» στα δυσβάσταχτα μέτρα, αφήνοντας ελεύθερο μακριά από τριβές το δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, όποτε και αν στηθούν.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο στήριξης σκληρών μέτρων, τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση, ως αποτέλεσμα της λάθος διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε στην γερμανίδα καγκελάριο, γιατί επιμένει στο να ζητάει εκλογές:


«Εμείς ζητάμε εκλογές, γιατί κρίνουμε πως οι εκλογές δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. Μας ζητάνε υπερβολικά μέτρα και αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας", σχολιάζουν γαλάζιες πηγές και τονίζουν πως η κοινωνία έχει ωριμάσει, καταλαβαίνει πως με το ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να δώσει λύση και επιζητεί πολιτική αλλαγή.

"Εμείς δε μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές, αλλά θα τις ζητάμε. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου και από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εξέλιξη θα είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στη συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι αν οδηγηθεί η Ελλάδα σύντομα σε εκλογές θα είναι ένα καλό μήνυμα και προς την Ευρώπη.

Όσο περνούν οι μέρες στην ΝΔ τόσο βλέπουν να επιστρέφει η δημιουργική ασάφεια στη χώρα, με γαλάζιες πηγές να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης:

“Έχουμε τονίσει στον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο αργεί τόσο περισσότερα μέτρα θα έρχονται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ακόμα σενάρια. Είτε να οδηγηθούμε σε εκλογές, είτε το καταστροφικό να σέρνεται η Ελλάδα και να πλησιάζει απειλητικά ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Αυτό το σενάριο είναι μη αποδεκτό. Το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία; Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου και θα σας πούμε μετά", επισημαίνουν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η άνεση πάντως μεταξύ των Μέρκελ Μητσοτάκη ήταν εμφανής σε όσους βρέθηκαν στην έδρα του CDU στο Βερολίνο. Ήταν άλλωστε η τρίτη συνάντηση και η πιο ουσιαστική αφού παρότι το τετ α τετ ήταν αρχικά προγραμματισμένο για 10 λεπτά, τελικά έγινε 20 λεπτά ενώ ακολούθησε και διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών για περίπου μισή ώρα.

Ο κ. Μητσοτακης ανέπτυξε το σχεδιασμό του για έξοδο της χώρας από την κρίση, με την γερμανίδα καγκελάριο να αντιμετωπίζει τις ελληνικές θέσεις με «ευρωπαϊκή νοοτροπία», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Εντός δηλαδή των ευρωπαϊκών αποφάσεων και οργάνων, με σαφές τεχνοκρατικό προσανατολισμό αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στην κα Μέρκελ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία δίνοντας έμφαση στην ανεργία και τη φτώχεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αξιολόγησης οδηγούν τους δανειστές σε υπερβολικές απαιτήσεις ενώ συμφώνησαν και οι δύο ότι η θέση της Ελλάδας ανήκει στην καρδιά της ευρωζώνης, «ρίχνοντας ουσιαστικά πόρτα» σε όσους απεργάζονται σενάρια grexit ακόμα και εντός Γερμανίας.

Συνάντηση με τον «σκληρό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε το μεσημέρι της Τρίτης στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι σαφώς μια πιο τεχνική συζήτηση με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, όπως σημειώνουν στην ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πηγαίνει προετοιμασμένος να ακούσει τα όσα έχει να πει ο συνομιλητής του αλλά και να τονίσει την αναγκαιότητα για πλεονάσματα στο 2% και ανάπτυξη στο 4%. Στην ΝΔ βλέπουν πίσω από τις απόψεις Σόιμπλε και την κόπωση που υπάρχει στο γερμανικό κοινοβούλιο από το ελληνικό πρόγραμμα, μια κούραση που αποτυπώνεται στις φωνές Γερμανών βουλευτών περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό στην ΝΔ αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό μήνυμα την παραδοχή Μέρκελ περί παραμονής της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Δίπλα στον κ.Μητσοτάκη απέναντι στον γερμανό υπουργό οικονομικών θα κάτσουν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Στέλιος Πέτσας.




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: