Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ μόνο με ανταγωνιστική οικονομία

Την ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας θέτει ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μόνο αν αποκτήσει μία ανταγωνιστική οικονομία» δήλωσε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ενόψει και γερμανικών εκλογών, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας και την ίδια στιγμή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Όπως είπε, είναι ενοχλημένος, καθώς οι δηλώσεις Γκάμπριελ «πηγαίνουν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στρέφει τη συζήτηση ειδικώς στην Ελλάδα: «Κατ΄αρχήν δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά σωστής αξιοποίησης των χρημάτων. Στην Ευρώπη δεν μας λείπουν ούτε τα χρήματα, ούτε, πολύ περισσότερο, τα χρέη. Το πρόβλημα είναι ότι τα κράτη-μέλη δεν κάνουν αυτά που πρέπει, κάποιοι βασίζονται υπερβολικά στους άλλους. Το λέει η Κομισιόν, το λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλοι το λένε: Κάθε χώρα πρέπει να κανονίζει τα του οίκου της και να λύνει τα προβλήματά της. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό για άλλη χώρα, δεν μπορούμε να το αναλάβουμε οι Γερμανοί για τους Έλληνες, πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες».

Ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοφωνίας επιχειρεί να διακόψει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν διακόπτεται: «Όχι, όχι, με συγχωρείτε, είναι ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα να λέει κανείς ότι είναι θέμα χρημάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι η κάθε χώρα να κανονίσει τα του οίκου της, εμείς θα βοηθήσουμε. Έχουμε αναλάβει τεράστια ποσά για την Ελλάδα, αλλά το να μεταρρυθμιστεί η οικονομία για να γίνει ανταγωνιστική, το να διορθωθεί η δημόσια διοίκηση κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προδιαγραφές, αυτό είναι υπόθεση των Ελλήνων».

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος», ώστε να αποδώσουν καρπούς.

Αλλά, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται, επειδή φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, τότε αυτό είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, έσπευσε να προσθέσει. Επιπλέον τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους αδύναμους αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι βαρέλι δίχως πάτο.
iefimerida.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: