Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το 4ο Μνημόνιο

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της Ολομέλειας - Η «πουλημένη ψυχή» του Τσακαλώτου, η γραβάτα του Τσίπρα και οι Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου

Με φόντο τη... φωτογραφία του πρωθυπουργού να αναζητά γραβάτα θα λάβει χώρα η αναμέτρηση των αρχηγών το απόγευμα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε χθες να δημιουργήσει την αίσθηση του αριστερού success story, θέλοντας προφανώς να δώσει ένα άλλοθι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να που το γνωστό «ναι σε όλα».

Στρατηγική που έχει προκαλέσει θυμηδία στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει καθώς οδηγεί στη φτώχεια καθημερινά όλο και περισσότερους Έλληνες. Στο περιβάλλον του μιλούν για εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί μια κυβέρνηση εθισμένη στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σκληρή γλώσσα θα χρησιμοποιήσουν και η αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη χαρακτηρίσει «αίσχος» τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και στην ομιλία της αναμένεται να εστιάσει στις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Το Αλέξη Τσίπρα θα βάλει στο στόχαστρό του και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ο Βασίλης Λεβέντες μελετά το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πρότασή του για νέα κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.

Στο μεταξύ στην αίθουσα της Ολομέλειας συνεχίστηκε η κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, κυρίως για το πως και αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα.


«Κάνετε λεκτικές υπερβολές, αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά» ξεκίνησε να λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αν κάνουμε πρόβλεψη το '18 ότι το '19 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα» προσέθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ.

Τα επόμενα λεπτά επικράτησε ένταση στην Ολομέλεια, με τον Κωστή Χατζηδάκη να φωνάζει κάποια στιγμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «Έχετε πουλήσει την ψυχή σας», όταν εκείνος τον κατηγόρησε λίγες στιγμές νωρίτερα ότι τον διακόπτει ηθελημένα, γιατί «δεν θέλει να γίνει συζήτηση».

Για λίγα δευτερόλεπτα επικράτησε χαμός από φωνές στο κοινοβούλιο, αφού στην αντιπαράθεση μπλέχτηκαν και άλλοι βουλευτές, φωνάζοντας από τα έδρανά τους. «Πού την βρήκες την ψυχή;», φώναξε στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε «πολύ ψυχοπάθεια έπεσε εδώ».

Όταν τελικά επικράτησε τάξη στο κοινοβούλιο, ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε με την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση με τα αντίμετρα ταυτίζεται με όσα αναφέρει και ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Το 2019 είμαστε στο δρόμο για να έχουμε 3.5% και το 2020, υπάρχουν τα αντίμετρα και για το 2020. Έχετε στήσει μια ολόκληρη φιλολογία, χτίζετε πάνω στο ψέμα ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τρεις μέρες πριν το Eurogroup μας λέτε ότι ο Βενιζέλος το έληξε το χρέος το 2012. Γιατί δεν υποστηρίζει η Ν.Δ. το θέμα του χρέους;», ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο κ. Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει την ευλογία της ΝΔ» να φέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, ωστόσο συμπλήρωσε «Μην μας παρεξηγήσετε εάν δεν πιστεύουμε ότι θα το πετύχετε, αφού δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη»

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου...

«Είστε Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου, σας ευχαριστώ» είπε απευθυνόμενος σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Στο συμπληρωματικό μεσοπρόθεσμο στις σελίδες 146-7 παρουσιάζετε την παρέμβαση για το χρέος, το PSI- αυτό που μας επιτρέπει τώρα να έχουμε μέτρα για το χρέος. Την έχετε γράψει με καλύτερο τρόπο από ό,τι εγώ»

Ο κ. Βενιζέλος, παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση με συγκέντρωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και επανέλαβε τη συμμετοχή του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Προέβλεψε ότι θα σερνόμαστε μέχρι τις εκλογές και μετά θα έχουμε πάλι πόλωση, αντικρούοντας τα επιχειρήματα για success story που μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει πολτικά.

«Να υπενθυμίσω τι συμβαίνει σήμερα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλείται να ψηφίσει και το συμπληρωματικό Μνημόνιο και το Μνημονιο 4 για μέχρι το 2022. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τα μέτρα για το χρέος που έχουν δοθεί από το 2012, όπου τότε μας τα έδωσαν» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε, επίσης, ότι η Βουλή ψηφίζει ένα διαρκές μνημόνιο για σταδιακή λύση στο χρέος.

protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: