Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Reuters: Ελληνικό «μπλόκο» στην Ε.Ε. για παρέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Η Ελλάδα μπλόκαρε μία δήλωση της ΕΕ στα Ηνωμένη Εθνη που επέκρινε τις «επιδόσεις» της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, γράφει το Reuters. Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολιάζουν ότι αυτή η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

Η ΕΕ επρόκειτο να κάνει τη δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμφωνία και των 28 χωρών- μελών. Ηταν η πρώτη φορά που η ΕΕ απέτυχε να κάνει τη δήλωσή της στον κορυφαίο θεσμό του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, αποκαλώντας την «μη παραγωγική κριτική στην Κίνα» και πρόσθεσε ότι οι ξεχωριστές συζητήσεις της ΕΕ με την Κίνα, εκτός ΟΗΕ, είναι μία καλύτερη οδός. Αξιωματούχος της ΕΕ επίσης επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι μπλοκαρίστηκε η δήλωση.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε ανέντιμη την κίνηση της Αθήνας. Εκφράζοντας τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενέκριναν τη δόση προς την Αθήνα, στο Eurogroup, σημείωσε: «Ηταν ανέντιμο, το λιγότερο».


Η δήλωση αυτή, που παρουσιάζεται τρεις φορές τον χρόνο, δίνει στην ΕΕ μία ευκαιρία να επισημάνει τις παραβιάσεις από χώρες σε όλο τον κόσμο σε ζητήματα που άλλα κράτη είναι απρόθυμα να αναδείξουν, σημειώνει το Reuters.

Τρεις διπλωμάτες σχολίασαν ότι αυτό το αδιέξοδο υπογραμμίζει τους «αμήχανους» δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο της. Οι Βρυξέλλες είδαν στο Πεκίνο έναν σύμμαχο ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και του προστατευτισμού στο εμπόριο. Ομως, σημειώνει το Reuters, καθώς ενισχύονται οι οικονομικοί δεσμοί, η ΕΕ πασχίζει να εκφραστεί ελεύθερα κατά του τρόπου που η κινέζικη κυβέρνηση κινείται εναντίον των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών από το 2015.

Το Reuters σημειώνει ότι η κινεζική COSCO κατέχει το 51% του λιμανιού του Πειραιά, ενώ επισημαίνει ότι σύμφωνα με διπλωμάτες η Ουγγαρία- όπου επίσης έχουν γίνει μεγάλες κινεζικές επενδύσεις- έχει μπλοκάρει επανειλημμένα δηλώσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: