Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

D. Gros: Μεγάλο λάθος για την Ελλάδα η πρόωρη έξοδος στις αγορές


D. Gros: Μεγάλο λάθος για την Ελλάδα η πρόωρη έξοδος στις αγορές
Ενώ όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση κρατικού ομολόγου στο προσεχές διάστημα, ο Daniel Gros, διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank CEPS, προειδοποιεί ότι μια πρόωρη έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην Ελλάδα.
«Η πρόωρη επιστροφή στις αγορές είναι ένα μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα premium κινδύνου που μεταφράζεται σε υψηλότερο επιτόκιο για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε στο CNBC ο Γερμανός οικονομολόγος για να προσθέσει: Το σύνολο της ιδιωτικής χρηματοδότησης που μπορεί να βρει σήμερα η Ελλάδα θα ωριμάσει πολύ πριν τα ευρωπαϊκά δάνεια.
«Είναι σημαντική η επιστροφή στις αγορές, όμως θα έλεγα ότι είναι ένα σημαντικό λάθος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα πράγματα να μην εξελιχθούν βάσει σχεδίου και να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα», τόνισε ο Gros.
Στο ίδιο δημοσίευμα, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα ή θα περιμένει μέχρι το φθινόπωρο», ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΟΔΔΗΧ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής κεφαλαιαγορών της MINT Partners, Bill Blain, ανέφερε σε σημείωμά του, ότι «στελέχη επενδυτικών τραπεζών έχουν φτάσει στην Αθήνα για να πείσουν τον ΟΔΔΗΧ να τους δώσει το... χρίσμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση αναμένεται να αφορά 5ετές ομόλογο με κουπόνι της τάξης του 4,5%, ενώ εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, για να έχουν ολοκληρωθεί οι εορτασμοί της Ημέρας της Βαστίλης στη Γαλλία.
Ο ίδιος τόνισε ότι η έκδοση της Ελλάδας θα είναι επιτυχημένη γιατί πολύ απλά τέτοια επιτόκια – άνω του 4% - δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα στις αγορές.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: