Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Θεσμικός Πόλεμος

Χρήστος ΚώνσταςΗ υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ είναι μόνον η αφορμή. Θα καταλήξει ωστόσο σε μια ηχηρή καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο πραγματικός πόλεμος ωστόσο αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα κυρίως αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενόψει μάλιστα των σημαντικών αλλαγών που δρομολογούνται για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
Από την εσωτερική αλληλογραφία των «θεσμών», δηλαδή των εκπροσώπων των δανειστών προκύπτει ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να επιφέρει στην Ελλάδα μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της Δικαιοσύνης.
ΟΙ «θεσμοί» έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει ένας «υπόγειος δεσμός» ανάμεσα στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και κορυφαίων λειτουργών της θεωρητικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που συνεργάζονται πλέον στενά πάνω σ΄ ένα συνεκτικό σχέδιο με διπλή στόχευση:
  • Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την συντήρηση ενός εκρηκτικού πολιτικού κλίματος «διαρκούς σκανδαλολογίας» που θα της προσφέρει άλλοθι ελλείψει άλλου προεκλογικού αφηγήματος.
  • Τα στελέχη του Δικαστικού Σώματος θέλουν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα δικαιώματα και προνόμιά τους» ενόψει των δραματικών αναπόφευκτων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «τριτοκοσμικός».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων της Δικαιοσύνης οι οποίες –κατά την άποψή τους- βρίσκονται σε αντίθεση με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», λειτουργούν απλά ως προπέτασμα καπνού.
Η Κυβέρνηση δημιουργεί εσκεμμένα πολιτικό θόρυβο για να συγκαλύψει την υπόγεια συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με κορυφαίους δικαστικούς ώστε οι δρομολογούμενες αλλαγές να μη θίξουν «κεκτημένα προνόμια» των δεύτερων αλλά ταυτόχρονα να «δημοκρατικοποιήσουν» τον θεσμό της Δικαιοσύνης δηλαδή τον τρόπο διορισμού, ιεραρχικής εξέλιξης και εσωτερικής διοίκησης των δικαστικών λειτουργών.
  • Όλα αυτά τη στιγμή που οι δανειστές έχουν δρομολογήσει –σε συνεργασία με Γάλλους ειδικούς εμπειρογνώμονες- σημαντικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, των προσλήψεων και της αξιολόγησης του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων της Τρόικας αποκαλύπτεται ότι η τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο ανέκυψαν εντελώς ξαφνικά τρείς διαφορετικές υποθέσεις με άρωμα πολιτικό και δικαστικό «χρώμα», που απασχολούν ήδη τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον.
Στις τρεις αυτές υποθέσεις τα ποινικώς ελεγχόμενα πρόσωπα κατείχαν θέσεις πολιτικές και βρέθηκαν να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Παρά το γεγονός ότι και στις τρεις υποθέσεις έχουν εκδοθεί απαλλακτικές αποφάσεις για τους πρωταγωνιστές των υποθέσεων, τελικά μετά την άσκηση ένδικων μέσων οι δικογραφίες παραμένουν ανοιχτές και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τελούν και πάλι εν αναμονή της οριστικής κρίσης άλλων δικαστικών σχηματισμών, που έχουν και τον τελευταίο λόγο για την ποινική τους μεταχείριση.
Προφανώς η ποινή διετούς φυλάκισης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας για μια πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ήταν εντελώς αντίθετη με αυτή του πρωτόδικου δικαστηρίου, όπου τότε οι δικαστές ομόφωνα – με σύμφωνη πρόταση και της εισαγγελέως – είχαν οδηγηθεί σε αθωωτική κρίση. Επίσης εκκρεμεί να εκδικασθεί στον Αρειο Πάγο και η δεύτερη αναίρεση κατά απαλλακτικού βουλεύματος για το κακούργημα της ψευδορκίας που επίσης του αποδίδεται.
Υπάρχουν όμως και οι υποθέσεις της πρώην Γενικής Γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, για τους οποίους, αν και είχαν κριθεί αθώοι, ασκήθηκαν κατά περίπτωση αναιρέσεις από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην πρώτη περίπτωση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και στη δεύτερη κατά απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Η κα Κατερίνα Σαββαΐδου είχε απαλλαγεί πρόσφατα από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, για την υπόθεση του προστίμου 78 εκατ. Ευρώ της εταιρείας Gennet. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, είχε κριθεί ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την περίοδο που ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού. Κατά την άποψη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του συναδέλφου της, οι απαλλακτικές αποφάσεις έπασχαν στην εμπεριστατωμένη αιτιολογία και περιείχαν νομικά σφάλματα, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αναίρεση για να εξεταστούν από την αρχή και οι δύο φάκελοι.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ
Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ έχει ευρύτερες επιπτώσεις γιατί αφορά τη λειτουργία ανεξάρτητων θεσμών πάνω στους οποίους στηρίζεται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και σχεδιάζεται η νέα αρχιτεκτονική του Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε για μη σύγκληση διοικητικών συμβουλίων και για το γεγονός ότι «έστελνε τα στοιχεία στις Βρυξέλλες χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ». Η αλήθεια είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρήγαγε η ίδια στοιχεία, αλλά συγκέντρωνε στοιχεία που τα επεξεργάζονταν το ειδικό κλιμάκιο της Τρόικας και της Κομισιόν στην Αθήνα αλλά και της ειδικής ομάδας ελεγκτών της Εurostat στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Α. Γεωργίου δεν μπορούσε ούτε να διαλέξει μεθοδολογία, ούτε να διαλέξει στοιχεία, ούτε να προσθέσει ή να αφαιρέσει νούμερα. Tα στελέχη της DG ECFIN έκαναν επιτόπιο έλεγχο στους εθνικούς λογαριασμούς . Αφού λοιπόν τα τελικά στοιχεία δεν ήταν του Γεωργίου, αλλά της Eurostat, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ήταν υπό κηδεμονία, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει το τι πραγματικά έγινε είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ελλάδα λοιπόν κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια υπόθεση που θίγει το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της Δικαιοσύνης σε μια εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαφημίζει την «επιστροφή στην κανονικότητα» των αγορών και προσπαθεί να προσελκύσει νέους επενδυτές στην πραγματική της οικονομία.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: