Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έχετε την «δεδηλωμένη;» καλώς! Αν όχι, άντε γειά!

Του Σάκη Μουμτζή                                         
Επί τέλους η δημοκρατική αντιπολίτευση έπραξε το αυτονόητο. Άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του, να πληρώνει το αντίτιμο της συγκυβέρνησης του με τον Π.Καμμένο.
Εδώ και καιρό έγραφα, από αυτήν την στήλη, πως η πολιτική της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να βοηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων με τα οποία διαφωνούν οι ΑΝΕΛ, είναι λανθασμένη. Γιατί και οι δύο συνεταίροι και διατηρούσαν το προφίλ τους και η δουλειά τους γινόταν με την σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού. Μάγκες με τις ψήφους των άλλων.
Με τις ψήφους αυτών που τους αποκαλούσαν δωσίλογους και υπαλλήλους του Μπόμπολα. Με την αλλαγή της στάσης τους τα τρία αυτά κόμματα, καθιστούν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσα εξαρτημένο από τις ιδεολογικές και πολιτικές του Π.Καμμένου. Χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όταν πριν από καιρό είχαμε  προτείνει αυτήν την πολιτική, μας αντέτειναν το επιχείρημα: «μα, αφού συμφωνούμε με το νομοσχέδιο, πώς είναι δυνατόν να το καταψηφίσουμε;» Εύλογο το επιχείρημα.
Στην πολιτική, το άλφα και το ωμέγα είναι η ιεράρχηση στόχων. Να επιλέγουμε κάθε φορά ποιο είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση τι θέλουμε; Ποιο είναι το μείζον; Να ψηφίζουμε σύμφωνα με τις αντιλήψεις μας και να στηρίζουμε, εξ αντικειμένου, τον ΣΥΡΙΖΑ  ή να τον αναγκάζουμε με την στάση μας στην Βουλή, να υφίσταται πολιτικές ήττες;
Τελικά, τι επιδιώκουμε; Είναι δυνατόν και τα δύο μεγάλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να ζητούν εκλογές, γιατί θεωρούν την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καταστροφική, και συγχρόνως να αναπληρώνουν σε ψηφοφορίες τους ΑΝΕΛ, κάθε φορά που αυτοί διαφωνούν; Με αυτήν την συμπεριφορά τους τι μήνυμα στέλνουν στους οπαδούς τους;
Άλλωστε, ο Α.Τσίπρας έκανε με δική του επιλογή, χωρίς να πιέζεται από καταστάσεις, τον Π.Καμμένο κυβερνητικό συνεταίρο του. Ας τον αφήσουμε να υποστεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής του.
Μάλιστα, σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις θα πρέπει τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αποχωρούν από την Βουλή στην ψηφοφορία, αφού θα έχουν ασκήσει την κριτική τους κατά την συζήτηση. Η εικόνα να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νομοσχέδιο, σε μια μισοάδεια Βουλή, με την Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, θα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Είναι θετικό και αξιομνημόνευτο το γεγονός πως την πρόταση για την συγκεκριμένη κοινή κοινοβουλευτική στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης την έκανε η ΔΗ.ΣΥ. Αυτό αποδεικνύει, πως όχι μόνον ανθίσταται στην πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά αντεπιτίθεται με αποτελεσματικό τρόπο.
Έτσι μπαίνει ένα τέλος στα σενάρια που απεργάζονται κάποιοι παλαίμαχοι του ΠΑΣΟΚ για την σύγκλιση του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον τηρηθεί αυτή η πολιτική στάση που χάραξαν χθες η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗ.ΣΥ. και το Ποτάμι, τότε ο πολιτικός αγώνας εισέρχεται σε νέα φάση. Θα πρέπει από εδώ και εμπρός ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρεί σε ιδεολογικές και πολιτικές εκπτώσεις προς τους ΑΝΕΛ, για να έχει στα νομοσχέδια την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Και ο Π.Καμμένος να παίζει ευχαριστημένος με το τρενάκι του μικρού Αλέξη.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: