Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η εκδίκηση της Ιστορίας ή ο Τσακαλώτος στην Wall Street

Ποιος θα το περίμενε, ο επικεφαλής της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που κατακεραύνωνε τον καπιταλισμό στους «αγανακτισμένους» της Πλατείας Συντάγματος, να τερματίζει την συνεδρίαση της Wall Street.
Ποιος θα το περίμενε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να χειροκροτείται από τους γύπες του πιο επιθετικού κομματιού του καπιταλισμού, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου;
Ευκλείδη, δεν μπορούσες να πέσεις πιο χαμηλά! Μας απογοήτευσες όλους!
Η Ιστορία, ως γνωστόν, έχει γυρίσματα και σχεδόν πάντα εκδικείται. Και η πιο δηλητηριώδης εκδίκηση της είναι η εικόνα. Σε αυτήν αποτυπώνονται, όλα, όσα τα «θύματα» της θα ήθελαν να ξεχάσουν το συντομότερο δυνατόν.
Αλλά μια φωτογραφία, ένα βίντεο, χαρίζουν στην σκηνή την αιωνιότητα. Θα τους ακολουθεί παντού και πάντα.
Εύλογα θα αναρωτηθεί ο «κακεντρεχής» αναγνώστης: «γιατί ο Ευκλείδης δεν πήγε στο χρηματιστήριο του Καράκας; Το καθεστώς Μαδούρο δεν είναι προτιμότερο από τον καπιταλισμό της Δύσης; Αυτό δεν είπε ο αρχηγός του;» Εύλογο το ερώτημα, περιμένει απάντηση από τους αριστερούληδες.
Και τώρα που ο Ευκλείδης επιστρέφει από την γκλαμουριά της Νέας Υόρκης στην μιζέρια της Αθήνας, τι θα πει στον σύντροφο Π.Λάμπρου; τι θα πει στις συλλογικότητες των Εξαρχείων;
Και το κυριότερο, τι θα πει στον φουκαρά τον συνταξιούχο και τον δυστυχισμένο άνεργο, που του πιπίλιζε την καραμέλα πως για όλα φταίει ο καπιταλισμός;
Νομίζω, πως ουδείς σοβαρός αριστερός—από όσους έχουν απομείνει—θα ήθελε να βρεθεί στην θέση του Ευκλείδη. Όταν πήρε το σφυρί—χωρίς το δρεπάνι—και σήμανε την λήξη της συνεδρίασης, εκείνη την στιγμή, μάλλον, θα κατέρρεε ένας ολόκληρος κόσμος μέσα του.
Ο κόσμος της ταξικής πάλης, της υπεραξίας, της εκμετάλλευσης, της αταξικής κοινωνίας. Είμαι σίγουρος πως ο υπουργός μας επέστρεψε από την Νέα Υόρκη άλλος άνθρωπος.
Φαντάζομαι θα αντιλήφθηκε, επί τέλους, πως ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν γίνεται και οι επενδύσεις για να γίνουν χρειάζονται κεφάλαια. Και τα κεφάλαια τα έχουν οι κεφαλαιοκράτες. Γι΄αυτό λέγονται έτσι.
Απλά μαθήματα καπιταλισμού για αρχαρίους. Και δωρεάν.
Και ο Ευκλείδης πήγε στην Μέκκα του καπιταλισμού για να βρει κεφάλαια. Έλα, όμως που οι «αιμοβόροι» καπιταλιστές δεν θέλουν μόνον το κεφάλαιο τους πίσω, αλλά και κέρδη. Διαφορετικά δεν θα ήταν «αρπακτικά», αλλά φιλανθρωπικό σωματείο.
Άρα το σφυρί και το καμπανάκι δεν αρκούν για να εμπιστευθούν οι κεφαλαιοκράτες τα κεφάλαια τους στον Α.Τσίπρα και στον Ε.Τσακαλώτο. Χρειάζονται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να τους τις παράσχει.
Πάντως, καταγράφεται στο ενεργητικό του Ευκλείδη τόσο η επίσκεψη του στην Wall Street όσο και ο άμεσος εγκλιματισμός του στο πνεύμα της χρηματιστικής ολιγαρχίας και των «γιάπηδων».
Οι υπόλοιποι 52 από την συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βέβαιος πως περιμένουν εναγωνίως την επίσκεψη του ηγέτη τους και στο χρηματιστήριο του Καράκας. Ή έστω της Αβάνας. Εκεί υπάρχει σοσιαλισμός. Δεν υπάρχουν όμως κεφάλαια.
Αν μάλιστα ο Ευκλείδης επισκεφτεί και το Σίτι στο Λονδίνο, θα αντιληφθεί ακόμα καλύτερα πόσο δίκιο είχε ο θείος του ο Θρασύβουλος. 
Χάρη στο θείο του έχει περιουσία και μάλιστα στο εξωτερικό.

Κόμμα- Φάουστ 

Ο Τσακαλώτος μέχρι και σφυρί σε χρηματιστήριο θα χτυπήσει


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: