Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ βάζουν φωτιά στο ...υπογάστριο της Τουρκίας




Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εργάζεται με τις συμμαχικές συριακές πολιτοφυλακές προκειμένου να συγκροτηθεί συνοριακή δύναμη 30.000 μαχητών, ανακοίνωσε ο συνασπισμός, αυξάνοντας την οργή της Τουρκίας για την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Ανώτερος τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως η εκπαίδευση από τις ΗΠΑ της νέας «Δύναμης Συνοριακής Ασφάλειας» είναι ο λόγος που ο αμερικανός επιτετραμμένος εκλήθη την Τετάρτη στην Αγκυρα. Ο αξιωματούχος δεν επεκτάθηκε.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Γραφείο Δημόσιων Υποθέσεων του συνασπισμού επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες για τη νέα δύναμη που δημοσιεύθηκαν από την έκδοση The Defense Post. Θα τελεί υπό τη διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με τη βοήθεια του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Στόχος η συγκρότηση δύναμης 30.000 μαχητών


Με την ύφεση της επίθεσης κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός και οι συμμαχικές του Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

«Στόχος είναι η συγκρότηση δύναμης 30.000 μαχητών» το ήμισυ της οποίας θα αποτελείται από μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών), της αιχμής του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περί τα 230 άτομα που εκπαιδεύονται».
Με την αεροπορική και την επιμελητειακή υποστήριξη του συνασπισμού, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατόρθωσαν να εκδιώξουν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών από πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Τα μέλη τους ελέγχουν εδάφη της συρο-τουρκικής μεθορίου στο βορρά, και της συροϊρακινής μεθορίου, ανατολικά. Δυτικά, οι θέσεις τους συνορεύουν με τις θέσεις του συριακού καθεστώτος.

Αμεση αντίδραση 

Η Αγκυρα δεν άργησε να αντιδράσει, ανακοινώνοντας ότι αυτή η δύναμη «θα νομιμοποιούσε μία τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενη στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που κυριαρχούν στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν «για να νομιμοποιήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση και να τη διατηρήσουν στην περιοχή είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Μουστέφα Μπάλι, επιβεβαίωσε την συγκρότηση της δύναμης συνοριακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει.

«Βρισκόμαστε στη μετάβαση προς νέα φάση συντονισμού ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνή συνασπισμό», εξήγησε στο AFP.

«Οι τεράστιες ζώνες και οι πόλεις που έχουν απελευθερωθεί χρειάζονται κάποιον για να τις προστατεύει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών δυνάμεων, οι μονάδες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και στα όρια των εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία, η οποία έχει κατ΄ επανάληψιν βάλει κατά θέσεων των YPG στη βόρεια Συρία, απείλησε σήμερα Κυριακή ότι θα επιτεθεί τις προσεχείς ημέρες εναντίον της περιοχής του Αφρίν που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τη συριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνούς συνασπισμού, η νέα δύναμη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.


https://greece-salonika.blogspot.com/2018/01/blog-post_708.html


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: